"21. Türkiye Kuş Konferansı: Yaban Hayatı Suçları ve Kuşlar" 18-20 Ekim 2024 tarihleri arasında Üniversitemiz Rektörlüğü Mimar Kemaleddin Salonu'nda gerçekleştirilmiştir. Konferans Doğa Derneği (BirdLife International), Fakültemiz, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Gazi Üniversitesi Biyolojik Takip ve Araştırma Topluluğu (BİTAT) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu (OKGT) ortaklığında düzenlenmiş, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı ve Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı (Global Environment Facility-GEF SGP-UNDP) tarafından desteklenmiştir. Doğa Derneği’nden Tuba KILIÇ KARCI ve Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü, Zooloji Anabilim Dalı Başkanı ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Selami CANDAN düzenleme kurulu başkanı, Doğa Derneği’nden Bilim Uzmanı Burçin YARAŞLI ve Fakültemiz Biyoloji Bölümü, Zooloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Burçin Aşkım GÜMÜŞ düzenleme kurulu başkan yardımcısı, BİTAT danışmanı Dr. Doğan Erhan ERSOY ve OKGT danışmanı Umut Ali DAĞ düzenleme kurulu üyesi olarak görev almıştır.
Konferansın açılışı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’mızı takiben Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serhat KARYEYEN’in teşrifleri, Tuğba Kılıç Karcı, Prof. Dr. Selami Candan ve GEF SGP Türkiye Ulusal Koordinatörü Gökmen ARGUN’un konuşmalarıyla yapılmıştır. Fakültemiz Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Aynur ÖZCAN Dekanlığımızı temsilen konferansa katılmış, Bölümümüz Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mecit VURAL varlığıyla konferansı onurlandırmış, Prof. Dr. Burçin Aşkım Gümüş Üniversitemizi temsilen “Türkiye’de Arkeolojik ve Jeolojik Formasyonlardan Elde Edilen Kuş Kalıntıları” başlıklı sözlü sunumu, Dr. Doğan Erhan Doğan Ersoy BİTAT’ı tanıtan sözlü sunumu yapmıştır. Konferansta görev alan BİTAT üyesi sevgili öğrencilerimiz Bölümümüzü, Fakültemizi ve Üniversitemizi layıkıyla temsil etmiş ve bizleri gururlandırmışlardır.
Konferansa farklı meslek guruplarından 400 civarında kişi katılmış, farklı bölümlerden öğrencilerin ve doğa severlerin konferansa yoğun ilgisi olmuştur. “Yaban Hayatı Suçları ve Kuşlar" teması kapsamında 24 akademisyen, araştırmacı, biyolog, doğa koruma uzmanı, doğa fotoğrafçısı, kamu görevlisi, avukat, veteriner hekim, edebiyat ve sanatçılar yaban hayatı suçları ve kuşlar üzerine sözlü sunum yapmıştır. “Yaban Hayatı Suçlarına karşı yapılanlar ve mevzuat Yasadışı avcılık, Yaban hayatı suçlarıyla mücadelede karşılaşılan zorluklar ve başarılı örnekler, Eskişehir Hayvanat Bahçesi’nin Küçük Akbaba Koruma Projesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki yaban hayatı suçları, Van Gölü’ndeki dikkuyrukları koruma çalışmaları, Çevresel DNA (eDNA) metabarkodlama, Yapay zeka ve doğa, Hassas türlerin korunması için eBird'de yapılan uygulamalar, Farklı kuş türlerindeki gen varyasyonlarının coğrafik yapı ve iklimle ilişkisi, Genetik araştırmaların yaban hayatını korumadaki rolü, Edebi eserlerde vahşi yaşam suçları ve sonuçları, Sanatçı olarak kuşlar” sunum başlıklarından bazılarıdır. Ayrıca katılımcılarla etkileşimli olarak “Yaban Hayatı Suçlarına Karşı İş birliği Oturumu” yapılmıştır.
Konferansın son gününde, katılımcılarla birlikte Mogan Gölü'nde gerçekleştirilen kuş gözlemi sırasında gölün trofik yapısı, göl ve çevresindeki biyolojik çeşitliliği tehdit eden antropojenik unsurlar ve mevcut koruma planları değerlendirilerek, bu önemli ekosistemin sürdürülebilirliği için öneriler paylaşılmıştır.
21. Kuş Konferansı’nı düzenleyen, destekleyen, katılan, Üniversitemizin Mimar Kemaleddin Salonunu doğa sevgisi ve bilim ışığı ile donatan, sürdürülebilir bir dünya için emek harcayan tüm doğa severlere teşekkür ve saygılarımızı sunarız.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.